اقتصاد دومینیکا

وضعیت اقتصاد دومینیکا

جزیره کوچک و زیبای دومینیکا (Commonwealth of Dominica) با سواحل شنی چشم‌نواز، کوه‌های سرسبز و جنگل‌های گرمسیری پرباران یکی از زیباترین مناطق ساحلی دنیا به حساب می‌آید. وضعیت اقتصاد دومینیکا هم به دلیل جذب سرمایه گذاران در سالهای اخیر رو به رشد بوده است. این کشور شگفت انگیز دقیقاٌ در بخش جنوب شرقی منطقه کارائیب قرار گرفته است و فاصله آن با شهر نیویورک در ایالات متحده حدود 1700 کیلومتر بیشتر نیست. مردم دومینیکا با ملیت‌های متفاوتی از قبیل انگلیسی، فرانسوی و بومی در کنار هم زندگی می‌کنند، ولی زبان رسمی آنها انگلیسی است. جمعیت این جزیره که تنها 750 کیلومتر مربع وسعت دارد، حدود 73000 نفر می‌باشد. به طور معمول، کشوری با چنین مساحت و جمعیتی نباید دارای یک اقتصاد قوی در دنیای امروزی باشد. با این حال، با وجود وسعت کم دومینیکا، این کشور دارای منابع طبیعی و کشاورزی چشمگیری بوده که بخشی از اقتصاد این جزیره کوچک را تشکیل می‌دهند. سایر درآمد دومینیکا را جذب سرمایه خارجی شکل داده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تاریخچه اقتصاد دومینیکا

کشور دومینیکا طی چند سال اخیر و با سیاست‌های اقتصادی خود تبدیل به یکی از قطب‌های مالی بین‌المللی در دنیا و به خصوص در حوزه کارائیب شده است و بانکداری در آن به طرز چشمگیری در حال پیشرفت است. در نتیجه، در حال حاضر، سرمایه‌های خارجی بخش مهمی از اقتصاد دومینیکا را تشکیل داده است. مراکز مهم مالی دنیا، مانند؛ بانک رویال کانادا و اسکوتیا بانک و چند بانک مهم بین‌المللی دیگر در حال حاضر داخل کشور دومینیکا شعبه دارند. به همین دلیل در چند سال گذشته تعداد زیادی از سرمایه گذارن از گوشه کنار دنیا در پی اخذ پاسپورت دومینیکا از طریق سرمایه گذاری بر آمده اند.

اقتصاد دومینیکا از ابتدا تا استعمار فرانسه

جزیره دومینیکا تا ابتدای قرن 17 میلادی فقط از افراد بومی تشکیل می‌شد که همه جمعیت آن به کشاورزی و ماهیگیری می‌پرداختند. در اواسط همین قرن، فرانسه با مشاهده منابع طبیعی و غنی دومینیکا، تعدادی از شهروندان خود را برای زندگی به آنجا فرستاد و فرمانداری و اقتصاد جزیره را به دست گرفت و در نتیجه دومینیکا به نوعی به مستعمره فرانسه تبدیل شد. فرانسوی‌ها علاوه بر نیشکر که محصول غالب دومینیکا به حساب می‌آمد، با وارد کردن برده‌های آفریقایی آغاز به کشت قهوه نیز در این جزیره نمودند و آن را برای صادرات در نظر گرفتند.

آغاز استعمار بریتانیا

در سال 1763 میلادی و طی جنگی هفت ساله میان بریتانیا و فرانسه، جزیره دومینیکا به دست بریتانیا افتاد و مستعمره این کشور شد. بریتانیا نیز با وارد کردن برده‌ها کشت نیشکر و قهوه را در جزیره افزایش داد و به اروپا صادر نمود. اقتصاد دومینیکا تا زمانی که همچنان تحت استعمار بریتانیا بود، به محصولات کشاورزی فقط وابسته بود.

قرن بیستم تا قبل از استقلال

استعمار بریتانیا تا ابتدای قرن بیستم مانند قبل بر سر دومینیکا سایه انداخته بود، تا زمانی که جنگ جهانی اول و دوم در دنیا رخ داد. اقتصاد دومینیکا در این مدت مانند قبل پیش نرفت و صادرات محصولات کشاورزی به دلیل جنگ و ارسال افراد بومی به جبهه‌ها کاهش یافت. همچنین طی دوران جنگ، گروهی از فرانسوی‌ها که از اروپا گریخته بودند به این جزیره و پایتخت آن، روزئا، پناه آورده و یک کلونی فرانسوی را تشکیل دادند. پس از جنگ جهانی دوم، دورنمایی از استقلال کشور از دهه 60 مشاهده شد. سرانجام، در نوامبر 1978 کشور دومینیکا از بریتانیا استقلال یافت، ولی همچنان تا کنون تحت‌الحمایه آن باقی مانده است.
از استقلال تا حال حاضر

از ابتدای دهه 1980 میلادی، با شکل‌گیری دولت و مجلس ملی در دومینیکا، اقتصاد این کشور نیز آماده تغییر و تحول شده بود. در این دوره، تنوع محصولات کشاورزی در جزیره افزایش یافت و موز به یکی از صادرات اصلی این جزیره برای مدت‌ها تبدیل شد. در دهه 1990، با روی کار آمدن حزب لیبرال، تصمیم بر آن شد که اقتصاد دومینیکا چندوجهی شود و تنها تمرکز روی صادرات موز نباشد. به علاوه، در این دهه با روی دادن طوفان بزرگ لوییز بسیاری از مزارع موز نابود شد.

در ابتدای دهه اول قرن جاری، حزب تازه به قدرت رسیده کارگر در دومینیکا با توجه به شرایط آن زمان و سود پایین از صادرات محصولات کشاورزی، با تأسیس نهادهای مالی و ایجاد نمایندگی بانک‌های مطرح دنیا تلاش کرد تا به اقتصاد جهانی متصل شود. در همین زمان، با استقبال ثروتمندان دنیا از برنامه‌های متنوع مهاجرتی در سرتاسر دنیا که منجر به اخذ تابعیت دوم برای آنها می‌شد، کشور دومینیکا نیز از طریق برنامه مهاجرتی خود اقتصادش را که مجدداً در سال 2007 به دلیل یک ابرطوفان آسیب جدی دیده بود، سر و سامان بخشید.

اقتصاد دومینیکا 2021

اقتصاد دومینیکا در سال 2021

با آغاز همه‌گیری ویروس کووید-19 در دنیا، اقتصاد دومینیکا نیز مانند اغلب کشورهای دنیا آسیب دید و رشد اقتصادی آن متوقف شد. یکی از درآمدهای جزیره دومینیکا طی سال‌های اخیر که صنعت گردشگری بود، با آغاز پاندمی به محاق رفت. با این حال، این کشور همچنان چشم به سرمایه‌گذارانی دوخته است که به دلیل مزایای غیر قابل انکار شهروندی دومینیکا، برای اخذ تابعیت سرمایه خود را به این جزیره می‌آورند. دولت دومینیکا امیدوار است که با پایان همه‌گیری در دنیا و با افزایش صادرات کشاورزی و جذب مجدد توریست به رشد اقتصادی خود که از چند سال پیش آغاز شده بود، بازگردد. در حال حاضر، دومینیکا همچنان برنامه اخذ تابعیت خود را از طریق سرمایه‌گذاری در دسترس افراد ثروتمند خارجی قرار داده است تا در شرایطی که سفر به سرتاسر دنیا با محدودیت روبه‌رو است، این افراد بتوانند با پاسپورت دوم دومینیکا به حدود 140 کشور دنیا بدون گرفتن ویزا سفر کنند.

وضعیت کسب و کارها در دومینیکا

همان طور که در مطالب فوق ذکر شد، بدنه اقتصاد دومینیکا را کشاورزی تشکیل می‌دهد. با این حال، در چند سال اخیر با تبدیل شدن این جزیره به یکی از قطب‌های بین‌المللی بانکداری در حوزه کارائیب، مشاغل مالی و بانکداری نیز به مشاغل پرطرفدار و سودآور این جزیره اضافه شده است. بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی سازمان‌های اقتصادی بین‌المللی، در سال 2021، متوسط حقوق در ماه برای یک فرد که در دومینیکا مشغول به کار است حدود 1490 دلار شرق کارائیب (XCD) می‌باشد. این میزان به دلار آمریکا برابر است با 550 دلار آمریکا.

حداقل حقوق دریافتی در این کشور ماهانه برابر با 380 دلار شرق کارائیب (140 دلار امریکا) است. بیشترین پرداختی نیز به 6670 دلار شرق کارائیب (2465 دلار آمریکا) می‌رسد. میزان دستمزد در کشور دومینیکا نسبت به 5 سال گذشته در این کشور رشدی 32 درصدی را نشان می‌دهد. در دومینیکا متوسط حقوق یک مرد حدود دو برابر حقوق یک زن برآورد شده است. طبق آخرین آمار منتشر شده، پردرآمدترین شغل در کشور دومینیکا کار در حوزه مالی و بانکداری می‌باشد که سالانه 190 هزار دلار شرق کارائیب (حدود 70 هزار دلار امریکا) نصیب فرد شاغل خواهد کرد. پس از آن، مشاغل مهندسی و فنی بیشترین درآمد را در دومینیکا دارند. افرادی که در این حوزه در کشور دومینیکا به کار مشغول هستند و مدارک تحصیلی معتبر نیز دارند، سالیانه حدود 145 هزار دلار شرق کارائیب (حدود 52 هزار دلار آمریکا) دریافتی حقوق خواهند داشت.

برنامه اخذ تابعیت دومینیکا از طریق سرمایه‌گذاری

برنامه اخذ شهروندی دومینیکا از طریق سرمایه‌گذاری که از سال 1993 راه‌اندازی شده است، تا کنون متقاضیان بسیاری را از سرتاسر دنیا به خود جلب نموده است. این برنامه مهاجرتی نقش مهمی را در جذب سرمایه خارجی از دهه 1990 میلادی تا کنون ایفا نموده است و اقتصاد دومینیکا را طی یک دهه اخیر به طور کلی تحت تأثیر خود قرار داده است. مزایای اخذ پاسپورت دومینیکا باعث شده است که بسیاری از افراد ثروتمند دنیا با انتقال سرمایه خود به این جزیره هم شهروندی این کشور را برای خود و اعضای خانواده‌شان کسب کنند و در نتیجه هم از مزایای ارزش پاسپورت این کشور و هم از معافیت مالیات دومینیکا بهره ببرند.

بهشت مالیاتی به آن دسته از کشورهایی اطلاق می‌گردد که به شهروندان یا کسب و کارهای داخل کشور خود این امکان را می‌دهند که یا مالیات نپردازند و یا درصد بسیار ناچیزی را پرداخت نمایند. طبق آخرین آماری که از سوی سازمان‌های بین‌المللی مالی و سرمایه‌گذاری دنیا در ابتدای سال 2021 منتشر شده است، اغلب کشورهای حوزه کارائیب در بالای لیست آنها قرار دارند. اتحادیه اروپا نیز از فوریه سال 2021 کشور دومینیکا را به لیست بهشت‌های مالیاتی دنیا اضافه کرد.

دومینیکا به تازگی با تصویب لایحه‌ای، نرخ مالیاتی داخل کشور خود را برای معاملات با شرکت‌های خارجی و تراکنش با بانک‌های بین‌المللی به حداقل رسانده و در مواردی به صفر رسانده و به لیست بهشت‌های مالیاتی در دنیا اضافه شده است. دومنیکا به شهروندان خود اجازه خواهد داد که برای درآمد حاصل از معاملات با خارج از کشور، چه به صورت شخصی یا شرکتی، هیچ مالیاتی نپردازند. همچنین، دیگر مالیاتی بر ارث و هدیه در این کشور به شهروندان دومنیکا تعلق نخواهد گرفت.

جمع بندی

با نگاهی به اقتصاد دنیا در سال 2021، می‌توان انتظار داشت که اقتصاد دومینیکا به عنوان یک جزیره کوچک نیز تحت‌تأثیر مسایل جهانی قرار بگیرد. دومینیکا که از سال 2016 شاهد رشد اقتصادی بالایی بود، همچنان امیدوار است که از سال بعد و با عادی‌تر شدن شرایط مجدداً به شرایط قبلی خود بازگردد. با برنامه کسب تابعیت دوم از طریق سرمایه‌گذاری و نیز عدم اخذ مالیات از سرمایه‌های خارجی، بعید است که دولت دومینیکا تا مدت‌ها درآمد خود را از سرمایه افراد ثروتمند خارجی از دست بدهد. برای اطلاع از برنامه اخذ پاسپورت دوم دومینیکا و شرایط کسب و مزایای آن می‌توانید با مشاوران ما در مجموعه «EndVisa» در ارتباط باشید.

پاسخ به پرسش های متداول کاربران در مورد اقتصاد دومینیکا

اقتصاد دومینیکا در 2021 چگونه است؟

دومینیکا در چند سال گذشته و با سیاست‌های اقتصادی خود تبدیل به یکی از قطب‌های مالی بین‌المللی در دنیا و به خصوص در حوزه کارائیب شده است.

وضعیت کسب و کارها در دومینیکا چطور است؟

با تبدیل شدن این جزیره به یکی از قطب‌های بین‌المللی بانکداری در حوزه کارائیب، وضعیت کسب و کارها در چند سال اخیر بسیار سودآور و پر رونق شده است.

متوسط درامد و حقوق در دومینیکا چقدر است؟

متوسط درامد ماهانه، حدود ۱۴۹۰ دلار شرق کارائیب (XCD) برابر با ۵۵۰ دلار آمریکا است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *